El projecte Marat/Sade és una nova i arriscada adaptació de l’obra original de Peter Weiss “La persecució i assassinat de Jean-Paul Marat representada pel grup teatral de la casa de salut mental de Charenton sota la direcció del Marqués de Sade”, que incorpora elements dramàtics procedents de Artaud i Brecht i s’acosta al “teatre de la crueltat”. Tracta d’alliberar les energies reprimides de l’ésser humà, esborrar els límits entre l’escena i el públic i estimular amb noves sensacions.

Un Marat/Sade que juga amb l’espai públic com a catalitzador, plantejant l’obra com una experiència asfixiant. L’espectador troba el seu espai quotidià transformat per l’acció i per la massa. Si un ha estat en una manifestació amb altercats pot veure unes certes similituds. Coneixes l’espai però no saps per on et pots moure amb seguretat, saps que alguna cosa està ocorrent, saps també a què respon, però no saps què ocorre exactament. Et debats entre la militància, la curiositat i la por. Una adaptació lliure que s’allunya de l’humor de l’obra original, allargant la proposició prèvia amb efusió, recreant-se en l’escenificació del terror, descontextualizado i anacrònic. Recollint l’assassinat de Marat més que com a desenllaç, com a enllaç en una suggerida espiral. Sustituiyendo el debat dialèctic per l’experiència vivencial.

Aquest Marat/Sade planteja un acostament multilectura de la narració. Cada xicotet grup d’espectadors gaudeix d’una delimitada part de l’obra que es completa amb una part comuna a tots els espectadors. Jugant amb la polarització de l’espai, el públic es posiciona, canvia de lloc. Cerca el seu lloc mentre el conflicte no cessa. Fins a la mort. Els personatges són nuclis que aglutinen a les masses, corrents, els conflictes interiors dins de cadascun de nosaltres posats enlaire i enfrontats. L’obra mateixa com el debat intern de l’ésser humà individual. Marat/Sade és una representació sagnant del sofriment de l’ésser humà que planteja el dubte de si la vertadera revolució es dona canviant la societat o canviant un mateix.

Transformant l’espai públic en un catalitzador, aquesta experiència teatral desafia a l’espectador a submergir-se en una narrativa multilectura i confrontar els conflictes interns i externs de l’ésser humà. És la vertadera revolució canviar la societat o canviar un mateix?
Información
  • Públic adult
  • Estrena en 2014
  • Espectacle descatalogat
  • Sense text
  • 60 minuts

Una asfixiant experiència que esborra els límits entre escena i públic